AmericanWay

Om livet på, utanför, och runt National Personal Traning Institute Orlando

Vad får muskeln att växa när vi styrketränar?

Kategori: Träning

Vad händer egentligen inuti muskeln när vi styrketränar och vad är det som avgör om vi faktiskt blir starkare?
 
Muskelväxt sker huvudsakligen genom att vi får en större volym av muskelfiber/ Hypertrofi.
 
Vilket innebär att när tvärsnittsarialet ökar växer muskelfibererna genom att mängden av kontraktila proteiner i muskelcellen blir större och där igenom får vi också en ökning i muskelstyrka. 
 
Proteininnehållet i musklenfibern kan ökas genom att antingen proteinsyntesen ökar eller att degraderingen reduceras dvs att det blir ett överskott på protein. 
För att detta ska se måste kapaciteten för proteinsyntesen öka efter vart muskelfibrerna växer. Kapaciteten för proteinsyntesen bestäms av  antal cellkärnor i var muskelfiber.
Cellkärnorna är det översta styrningsorganet och därför måste antal cellkärnor öka i takt med muskelfiberns volym för att upprätthålla/ öka styrkan i muskeln.
 
Dom viktigaste träningsrelaterade faktorerna som stimmulerar muskelväxt är stort mekaniskt drag i muskulaturen och hög metabolsk stress i muskelfibern.  Det mekaniska draget påverkas av hur tung belastningen är medans metabolska stressen påverkas genom t,ex paus mellan set, intensitet osv.
 
Sammanfattningsvis kan man säga att för att muskeln ska växa måste vi belasta den så hårt att vi tvingar kroppen att bygga upp den "större och starkare" än den var innan.
 
 
Kanske tyckte du inlägget var tråkgit, då ändra jag på det med denna "top of the line" bild på universiums coolaste solglajjor som jag numer är STOLT ägare till!!

Kommentarer

  • DIDDI säger:

    Intressant- Måste läsa det några ggr för att förstå.
    Justa brillor, ser nästan ut som Groucho Marx (haha).
    KRAM

    2013-05-13 | 06:08:34
  • anna säger:

    Kul att följa din blogg! Är själv mycket intresserad av att läsa denna pt utbildning. är du nöjd so far? :) är det fler svenskar som läser? Skulle vara jätte kul att höra vad du tycker :) är det tex en "svår" utbildning?

    Svar: Hej.Jag är inte helt nöjd, men ja hade kanske för höga krav innan. OM den är svår är vääldigt svårt att svara på, beror hur mycket kunskap man har innan. Personligen så hade ja ganska mycket erfarenhet från innan så de har vart väldigt mycket repetition träningsmässigt.
    John Larzon

    2013-05-13 | 12:54:32

Kommentera inlägget här: